Att berätta en historia på historisk mark

Historiens vingslag susar runt i salarna på Edsbergs slott i Sollentuna. De murriga porträtten på dåtidens dignitärer sätter sin speciella prägel. Mycket inspirerande då att där få hålla ett föredrag om grunden till den svenska demokratin. Inbjudare var Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord, med säte i Sollentuna, som håller sina samlingar på slottet.

Det här var mitt andra besök som föreläsare hos föreningen inom några år. Det tyder ju på att man är uppskattad som föreläsare :).

”En upplysande föreläsning med intensivt lyssnande publik”, skrev föreningen på sin hemsida efter mitt besök.

Edsbergs gård uppfördes ursprungligen omkring år 1630. Greven Gabriel Bengtsson Oxenstierna, övertog gården någon gång under 1630-talet. Flera kungligheter har varit på besök här. 1645 gästade drottning Kristina och år 1670 var kung Karl XI och änkedrottningen Hedvig Eleonora ”till måltids”. 1757 byggdes ett nytt stenhus på platsen, som stod klart 1760.
Läs mer om Edsbergs slott här.

Några dagar innan den här föreläsningen besökte jag Edsele Ramsele Hembygdsgille (som håller till vid Rödabergsparken i Stockholm). Ett hembygdsgille i förskingringen alltså. Där fick jag rycka in med kort varsel efter att en annan föreläsare fått förhinder. Då handlade föreläsningen om Sundsvallsbranden 1888. Den hittills största brandkatastrofen i landets historia.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.