Provläs!

På denna sida kommer jag att lägga ut ett och annat avsnitt/kapitel ur kommande böcker.
Håll till godo, och kommentera gärna. Det är ju för kommentarerna jag lägger ut provläsningen.

 

Här kan du läsa första kapitlet i min kommande bok: ”Om jag varit en humla”.
(Denna artikel publicerad 26 jan. 2019)


PROVLÄSNING ur Anders Öhrns kommande bok

Mobbad (kapitel 8)

(Denna artikel publicerad 20 nov. 2018)

Före sina jämnåriga sker det oundvikliga, en pubertal utveckling, överraskande både för föremålet och för alla och envar. Alexandra får bröst och de finniga killarna i Fränsta är själva mer nyfikna på kropparnas knoppning än att sukta efter en trimmad moppe. Verktygen att hantera balansen mellan tjejernas fysik och Zündappens teknik saknar karta och kompass och yttrar sig därför i omogen retsamhet och mobbing.

Alexandra är född 1947 och uppväxt, fram till tonåren i det lilla samhället Fränsta i Ånge kommun, väster om Sundsvall, men då fadern, tandläkaren, även hade praktik i Stöde, så uppenbarades utflykter och stor kontaktyta även med Sundsvall, och den geografin bar på bättre minnen:

”Naturen var underbar, kusten vacker, Ljungan oslagbar och Sundsvall en härlig stad. Kort sagt: Medelpad har allt!,” säger Alexandra Charles, Sveriges okrönta nattklubbsdrottning, i en intervju i Sundsvalls Tidning från 2007.

Långt efter åren i mittens rike, var det Stockholm som gällde för Alexandra, och mainstream var ingen ledstång för henne att hålla sig till. Med nytt motstånd från omvärlden startar hon nattklubb för Tjabo och kung och fosterland och andra nattsuddare samt blir hon äkta som fru Charles.

Då kanske det var dax igen att hämta energi från Stöde, en energi som till och med tangerar aktrisen Ingrid Bergman. Hjälpen för Alexandra ur pubertetsdilemmat kom nämligen från lärarinnan Clara Lindström, syster till ännu en tandläkare, Petter Aron, som en gång i tiden gifte sig med den världsberömda filmstjärnan i Stöde kyrka.

Medelpad har allt!, sa Alexandra Charles, medan den rikskände Stöde-Isak framhärdar och slåss för sin hemort med sin slogan om ni hade bott i Stöde så hade ni varit hemma nu.

En bit ur kapitlet om Marabou har ju redan varit publicerat i Sundsvalls Tidning. Det kapitlet kan ni läsa här: ST 2018.07.14

Kommentera gärna, men då får du gå tillbaka till sidan med mina inlägg. Klicka på pratbubblan längst upp, eller kommentarsfältet i slutet av varje artikel. / Svenåke