Webb-arkiv

Här finns material från en del av mina tidigare webbplatser som jag nu avslutat.

FRÅN BDU.NU
En webbplats som jag hade för mitt företag Boström Design & Utveckling AB, under den mest verksamma tiden. När jag började trappa ner och bland annat planerade försäljning av förlagt stängde jag den här webbplatsen.
Här nedan finns det jag sparat av innehållet, med de senaste artiklarna överst.


Första webbuppdraget klart [05.01.2012]

Alamamia, den lilla scenen med det stora utbudet.

Almamia är ett välkänt begrepp i Sundsvalls musikvärld. Det måste vara stans minsta scen. Kanske till och med landets minsta?

Men trots endast 50 platser presenteras här ett mycket varierat musikprogram. Under hösten 2011 firade Almamia, som drivs av en ideell förening, sitt femårsjubileum. Då beslutade man sig för att satsa på en ny mer lätt-tillgänglig hemsida. Uppdraget gick till undertecknad som fick ett par veckor på mig att göra den första varianten. Så det här är den första webben jag gör på uppdrag sedan jag 1995 gjorde min första webbsida åt Society for News Design/Scandinavia.

Att det var så viktigt att komma igång var därför att vårprogrammet snabbt skulle ut och att försäljningen av biljetter överlåtits åt en Entré Sundsvall, som säljer det mesta i biljettväg. (Inom parentes kan jag väl berätta att jag var med och startade Entré Sundsvall och satt i dess styrelse de första åren. Det var ett samtal mellan mig och orkesterledare Stig Robertsson som gjorde att vi tog initiativ till det som blev Entré Sundsvall. ReklamMakarna,numera Frostings kommunikationsbyrå


Ny bok ute 7 december [2015.11.16]

Sofia Bugges sigill

Sofia Bugges sigill

En fastighetsbrand med ett dödsfall som senare visar sig vara ett mord. Det är den dramatiska upptakten till denna roman som sträcker sig från tiden efter Sundsvallsbranden 1888 fram till början av 1960-talet.

I centrum står brandmän, träpatroner och vanliga medborgare. Många kända namn figurerar, andra är det säkert första gången du stiftar bekantskap med.

Invävt i den spännande historien kring Sundsvalls brandkår finns även många dramatiska historiska händelser bland annat från Finska vinterkriget, där sundsvallsbor var inblandade, och Tyskland i slutet av 1930-talet. Framförallt är det dock de närgångna personliga människoödena som berör.

Den här boken började med en idé hos Medelpads räddningstjänstförbund att göra en bok om räddningstjänstens historia. Ganska snart kom man fram till att man ville göra en annorlunda historiebok, en bok som skulle vara intressant för alla. Då dök idén upp, att berätta historien som en roman.

Förfrågan gick ut till ett antal journalister, skribenter och författare. Ett tiotal anmälde sitt intresse. Sex personer nappade på uppdraget att skriva ett provkapitel, när de fick reda på att boken skulle skrivas som en roman. Bidraget lämnades in med författarens namn anonymt i ett förseglat kuvert.

Efter denna författartävling gick uppdraget till Svenåke Boström som författare och till brandmannen Tommy Jansson för research och faktakontroll. Tommy har hela tiden aktivt deltagit i processen med boken, med idéer och som bollplank åt författaren.

Boken är en blandning av fakta och fiction, men det allra mesta bygger på verkliga händelser.

Boken finns i bokhandeln från den 7 december (i Sundsvall lördagen den 5 december).


Bra respons på nya ”Den tändande gnistan” [2015.04.19]

Från den 4 september 2014 finns den åter i handeln. Min bok om Sundsvallsbranden, den enda boken som beskriver den största brandkatastrofen i Sveriges historia. Det handlar naturligtvis mest om Sundsvall som var den stad som drabbades värst. Boken är delvis omskriven, har ny layout och en del nya illustrationer. I ett nytt kapitel beskriver jag de övriga platserna där elden härjade, främst då Umeå, som i omfattning var närmast efter Sundsvall.

Andra upplagan av Den tändande gnistan utkom 2014.

Jag har fått mycket bra respons på boken och det har lett till ett flertal uppdrag det senaste halvåret med föreläsningar kring Sundsvallsbranden. I april, vecka 16 hade jag tre föreläsningar i Sundsvall. Den största var för seniorföreningen Freja, med drygt 200 deltagare.

Nästa framträdande blir på Sundsvalls Vårmässa i Gärdehallen. Jag finns i samma monter som Stenstan Visitor Center, dessutom har jag korta föreläsningar (cirka 20 minuter) alla tre dagarna. Naturligtvis kommer jag att sälja och signera mina böcker där.

Boken säljer bra, bäst naturligtvis hos bokhandlarna i Sundsvall. Men tack vare att den går ut via Förlagssystem så finns den tillgänglig över hela landet och på några e-sajter, som exempelvis på Bokus.com och DCON.COM.

Läs om boken i Sundsvalls Tidning, samt recension i Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland.


Ny bok årets största projekt [2014.03.27]

Första upplagan av Den tändande gnistan utkom 1988.

Så såg den första upplagan ut, som utkom sommaren 1988.Den senaste tiden har jag fått ett par nya uppdrag med en utvärderingsrapport åt ett statligt verk och produktionen av ett nyhetsbrev åt ett medieföretag. Men årets (2014) största projekt är produktionen av en ny upplaga av min bok om Sundsvallsbranden, ”Den tändande gnistan”.

Boken kom ut första gången till 100 årsminnet av Sundsvallsbranden, den största stadsbranden i Sveriges historia. Den gavs alltså ut 1988, av min dåvarande arbetsgivare Sundsvalls Tidning och sålde strax under 4.000 exemplar.

Jag har fått många förfrågningar om inte boken ska ges ut igen, och nu är det dags. Så de senaste månaderna har jag jobbat med att redigera om en del av texterna och utökat ett av kapitlen. Det handlar om de övriga platserna där det brann samma dag, bland annat Umeå, där branden startade omkring en halvtimme efter brandens utbrott i Sundsvall.

Boken kommer att få en annan utformning och kommer att tryckas av ett tryckeri i Sundsvall. Planerad utgivning är efter sommaren.


Variation på uppdragen i vår och sommar [2013.07.01]

Jag hade knappt hunnit flytta till Stockholm så började det bli fart på uppdragen hemma i Sundsvall. Så det har blivit några resor fram och tillbaka till den gamla hemstaden under våren och sommaren.

Första uppdraget var tillsammans med min tidigare kollega på ST, Tinna Bondestam, genom Change Academy i Stockholm. Vårt uppdrag blev ett antal fokusgrupper med gäster och personal hos Casino Cosmopol i Sundsvall. Ett mycket spännande uppdrag som det ska bli intressant att se resultatet av under hösten.

Ett annat uppdrag var att ta fram en historisk bild till nyinredda Café Charm på Storgatan i Sundsvall. Det har jag skrivit om på designsundsvall.se.
Ett annat företag hörde därefter av sig om ett liknande uppdrag. Ett par historiska bilder som ska pryda deras väggar. Något som jag levererade i juni. Jag återkommer med när bilderna finns på plats.

En ny kollektion vykort har jag också levererat till Bokia Vängåvan, Stenstan Visitors Center och de övriga återförsäljarna. Samt ett par kollektioner företagsanpassade vykort, ett av dem kan ni säkert få om ni tittar in och handlar hos Peije Christensen på LADS vid Stora torget i Sundsvall.

Ett riktigt roligt uppdrag fick jag också från Stenstan Visitor Center som projektledare för 125 årsminnet av Sundsvallsbranden. Inget stort arrangemang, men lyckat. I detta ingick även fyra stadsvandringar ”I brandens spår” som blev en riktig succé. Det kan du läsa mer om på Sundsvallsbloggen.se och på Stenstanvisitorcenter.se.

Ett av årets vykort från Design Sundsvall


The Grid – en ny spännande tidning [2012.11.02]

Så illustreras valet av bostad på The Grids förstasida.

The Grid är en ny spännande tidning publicerad i Toronto av Toronto Star Newspapers. Tidningen fick utmärkelsen ”Worlds Best Designed Newspapper 2011” av SND (Society for News Design).

The Grid innehåller så gott som uteslutande läsargenererat material, text, bilder och video. Vissa återkommande element som kartor och grafik producerar redaktionen.

Det finns några intressanta detaljer att lägga märke till.

 • Små kartor som visar platsen man beskriver i artikeln.
 • Alltid tidsangivelse för när händelsen man beskriver inträffat.
 • Kreativa bilder. Här förekommer inga ”gubbe med papper vid skrivbord”.
 • I varje nummer finns en förteckning i början av tidningen över vilka ”contributors” som medverkat i numret.
 • I varje nummer presenteras också 2-3 av skribenterna lite närmare.

Alla medverkande får betalt. Hur mycket har jag dock inte fått svar på. Men uppenbarligen är man nöjda med betalningen eftersom man har så många medverkande.

 

I varje nummer berättar man på ovanstående sätt vilka artiklar på webben som är mest lästa.

Tidsangivelse och kartor finns till de flesta större artiklar.

Här finns ett par av The Grids nummer från oktober som pdf.

TheGrid_101812low (pdf) 44,6 Mb

TheGrid_101112low (pdf) 43,9 Mb

WHY? [2012.09.19]

Y size: 185 x 260 mm, (7,28 x 10,24 inches)

 • Because it’s the letter of our county.
 • Because it says WHY?

So, now it is printed — the experimental newspaper prototype that will point out one possible way for next generation news print. It is right now distributed into some areas in Sundsvall, and will be presented at the SND workshop in Cleveland Ohio next month, (October 13).

High school students creates next generation newspaper [2012.09.04]

In just two weeks it will go to print. A new kind of newspaper created in cooperation with high school students in Sundsvall, Sweden. A newspaper, not the way we might do it, not the way our editors might do it and not the way our designers might do it.
Well – it´s so far just a prototype. But who knows,  it can be out on the streets faster than our students have dreamed of.

Read about the background at my earlier posting ”Newsprint for young readers”.

It has been a interesting project, running for about six month. And September 17 it will go to print, on the most modern printing plant in Sweden, MittMedia Print outside Sundsvall.
What will it look like?
What will the content be?

I´ll write more about that later, but first I have promised my friends in SND to present this prototype at the SND congress in Cleveland October 12.

SNDCLE program

A newspaper in black and white – a real success [2012.09.01]

Retro-design, Sundsvalls Nyheter

Retro-design, Sundsvalls Nyheter September 2012.

This newspaper is published once a year, in black and white. And a great success!
It is produced for a historical city festival in Sundsvall, Sweden, called ”Stenstansdagarna”. This year for the fourth time. 

As one of the members in the project group for the festival, one of my first ideas was this retro newspaper. And it became a great success among readers as well as advertisers.

The design is inspired by newspapers printed about 100 years ago. And readers of all ages loved to read the historical articles from the ”Stone City” (Stenstan). That name has its origins from the summer 1888, when the entire city was destroyed in the greatest city fire in the history of Sweden. Sundsvall was at that time a city with most wooden houses. After the fire, no buildings in wood was allowed in the down town area.

Here you can download the retro newspaper as pdf 6,9 Mb (16 pages tabloid).

Sundsvall, after the big fire 1888
Sundsvall, after the big fire 1888

Newsprint for young readers [2012.07.31]

Put young readers in the editors place. Let them make the decisions; newspaper format, content, design, publication days, etc.
How will it turn out?
Well, we´ll soon have the answer.

What kind of content will be importent when the the breaking news is out on all kinds of mobile devices?

Is it true that next generation readers do not care about the printed news? That we’ll soon see the last printed newspaper?

I don’t believe so! The young generations are quite into the printed news, I would say, along with all other media channels, of course. They care, and they should.

I have worked with teenagers for ten years at the Mediacenter at Sundsvalls Tidning. When comparing the impact of web vs print, young readers them self would rather be exposed in print than in web based news. And projects regarding printed products usually generated more interest. They clearly put more value in the printed product.

So, this last year I have been working with different development projects at a media company in mid Sweden. One of the things we asked was: ”What would the newspaper look like if we let the teenagers make the editorial decisions?”

I initiated a project around this issue, aiming for a printed product designed by the teens. Starting with focus groups, followed by meetings and planning in the classroom. After that the participants started to develop their own newspaper from scratch.

I’m now working with two teams of students at two different high schools. The project started in early spring and will end up with a printed newspaper in the beginning of September. The results will be printed at the most modern newsprint printing plant in Sweden and presented at the SND Cleveland Workshop.

I’m very excited to see the final result!

The students discusses the page layout.

Discussions going on in groups with different issues on the schedule.

The project is going to be finished during September and the result will be a newspaper of a very different size. Some other facts:

 • Printed at the most modern printing plant in Sweden, MittMedia Print, Sundsvall.
 • Printed on a new quality of newsprint paper from the leading factory SCA papermill, Ortviken, Sundsvall.
 • This experimental newspaper will be produced in cooperation with Sundsvalls Nyheter, a weekly free distributed newspaper with most readers in the area.
 • The two student groups are from two different schools, Thoren Business School and NTI highschool.

En historisk tidning – för fjärde året i rad [2012-07-30]

Stenstanstidningen 2011

Stenstanstidningen 2011. Alla tre tidningarna finns som pdf i slutet av denna artikel.

  A historical newspaper, created for the city festival that focus on the history of Sundsvall, Sweden.

Stenstansdagarna – den historiska stadsfestivalen – hålls i år för fjärde gången. Så nu kan vi väl börja prata om tradition. I år blir festivalen den 7-9 september och utbudet av aktiviteter ökar år från år.

Själv har jag suttit med i projektgruppen för Stenstansdagarna sedan starten och en av mina första idéer var att göra en tidning med gammaldags design. En tidning som skulle påminna om hur tidningarna såg ut kring förra sekelskiftet. Tryckt enbart i svart förstås eftersom färg i tidningarna kom en bra bit in på 1900-talet.

Idén mottogs med stor entusiasm från alla medverkande. Och annonsörerna som också fick göra ”gammaldags” annonser, hakade på och tyckte det var en kul idé. De första två åren (2009 och 2010) gjordes ”Stenstanstidningen” av Sundsvalls Tidning, då i det gamla stora formatet som på fackspråk kallas broadsheet. Det format som ST övergav 2005.

Förra året hoppade ST av projektet och då gick bollen till Sundsvalls Nyheter. Eftersom det på 1800-talet även fanns en tidning som hette Sundsvalls Nyheter blev det naturligt att använda sig av den som mall för 2011 års upplaga av Stenstanstidningen. Därför blev formatet tabloid, som förlagan.

Den nya varianten följer samma innehållsmall som den gamla. Det vill säga ungefär hälften historiska artiklar kring Sundsvall och resten en mix av vad som kommer att hända under Stenstansdagarna. Naturligtvis också hela programmet för den historiska stadsfestivalen, samt en och annan tävling. Och tidningen i det nya formatet blev minst lika uppskattad av läsare och annonsörer. Det roliga är att den går hem i alla åldrar, även de yngre tycker att det är spännande med det historiska materialet.

Strömsons och Hotell Knaust var ett par av annonsörerna som hittat helt rätt när det gällde utseendet av annonsen.

I år kryddar vi också det hela med en bildtävling i varje nummer av Sundsvalls Nyheter fram till Stenstansdagarna. En tävling där det gäller att identifiera platser i stenstan utifrån gamla bilder från 1800-talet och början av 1900-talet.

Fredag den 31 augusti kommer årets Sundsvalls Nyheters specialtidning om Stenstansdagarna. Den går då som bilaga i SN och delas sedan ut på ett antal platser inför och under Stenstansdagarna.

Här kan du se eller hämta Stenstanstidningarna från 2009 till 2012.

Stenstanstidningen 2012
Stenstanstidningen 2011
Stenstanstidningen_2010
Stenstanstidningen_2009

Senaste uppdraget – Sundsvalls konstförenings nya webb [27 juli 2012]

www.sundsvallskonstforening.se

När jag engagerade mig i styrelsen för Sundsvalls konstförening (Skf) såg jag snabbt att den då aktuella webbplatsen behövde moderniseras. Vi skapade en mediegrupp som bland annat fick ansvaret för webb och medlemsblad.

Beträffande hemsidan så beslutade vi snabbt att övergå till ett mer hanterbart verktyg, nämligen WordPress. Själv fick jag ansvaret för överflyttningen till det nya webbhotellet och den flytten gick snabbare än beräknat. Vi upptäckte nämligen att vi måste omgående säga upp det befintliga webbhotellet för att inte fastna där ytterligare ett år.

Så skapandet av den nya webben fick gå på några dagar. Men med WP som grund är det ju ingen större konst, när man enbart ska ha en funktionell föreningshemsida.

Medlemsbladet fick en redesign under våren, utomordentligt genomförd av Annalena Persson, min tidigare kollega på Sundsvalls Tidning och även ledamot i Skf:s styrelse. Vi skapade tillsammans en grafisk profilen som passade både webb och medlemsblad – enkel men funktionell.

Almamias nya webb i full funktion [25 april 2012]

På uppdrag av föreningen Almamia Lilla Scenen har jag gjort om deras hemsida. Det blev naturligtvis en WordPress-sida som lätt kan administreras av flera personer i styrelsen.

Webbplatsen öppnades i en betaversion lagom till vårsäsongen startade och har successivt byggts ut med nytt innehåll. Det senaste är sidan som är en exposé över alla artister som gästat Lilla Scenen. Det är ett bildkollage med affischer där läsaren kan bläddra sig fram genom de drygt fem åren med Almamia Lilla Scenen.

Före omgörningen

Före omgörningen

Första texten lämnad till Stenstan Visitors Center [27 mars 2012]

Stadshuset Sundsvall före branden 1888

Stadshuset Sundsvall före branden 1888

Ett av de senaste uppdragen jag haft nu under vårvintern är några kapitel ur Sundsvalls historia, nämligen mitt specialområde – Sundsvallsbranden. Det är texter som ska finnas på datorskärmarna i SVC (Stenstan Visitors Center), som nu byggs för fullt i Stadshuset vid Stora torget. Där kommer stans historia att åskådliggöras på ett interaktivt sätt i text och bild.
Återstår att lämna en del bildförslag samt färdigställa ett par kartor och andra illustrationer som berättar om branden.

Andra delar av Sundsvalls historia skrivs av Anders Stjernberg, författare och expert på byggnadsminnen och kulturmiljövård, med företaget ADL Creativa AB, samt historieforskaren och författaren Nils-Johan Tjärnlund.

Läs mer om projektet med Stenstan Visitors Center på bloggen stenstanvisitorcenter.wordpress.com/som skrivs av Jens Persson (JP),
Informatör i projektet Stenstan Visitor Center, Maria Åslin (MÅ)
Projektledare, Stenstan Visitor Center och Cecilia Enerud (CE)
Turistbyråchef, Visit Sundsvall.

Återkommer om invigningen. Den 1 april var det sagt först, men det här är inget aprilskämt 🙂 så senaste budet är någon gång i juni. Ska vi gissa på nationaldagen kanske?

Uppdrag åt Sundsvalls Nyheter [26 mars 2012]

Under vintern har jag haft några uppdrag åt Sundsvalls Nyheter. Bland annat att hjälpa dem igång med installationen av Newspilot från företaget Infomaker, som är ledande i landet när det gäller redaktionella system för tidningsbranschen. Min insats har varit att installera delar av systemet och se till att det fungerar, samt att vara kontaktperson mellan tidningen och leverantören.

Jag har ju själv följt systemet ända sedan tidiga alfa- och betaversioner när arbetsnamnet var Cadillac. Styrkan i detta system jämfört med konkurrerande är att det är byggt av folk som jobbat på tidningar eller haft en nära relation till dagstidningarna. Det är också en av anledningarna till att systemet är så framgångsrikt.

Jag har också testat ett format för föreläsningar som … nej, det får vi återkomma till. Ska inte avslöja för mycket 🙂

Däremot kan jag avslöja att vi nu börjat köra en omgång fokusgrupper, eller läsarpaneler för att utveckla vissa av tidningens tjänster. Det här är mycket spännande och jag jobbar enligt ett system som jag utvecklade tillsammans med tidigare kollegan på ST, Tinna Bondestam.

Resultatet? Ja det kommer ni ganska snabbt att se i tidningen och på webben.

Sundsvalls Nyheter, numera den enda nyhetstidningen med kontor i Stenstan.

Sundsvalls Nyheter, numera den enda nyhetstidningen med kontor i Stenstan.

Första webbuppdraget klart (version 0.5) [2012]
Alamamia, den lilla scenen med det stora utbudet.

Almamia är ett välkänt begrepp i Sundsvalls musikvärld. Det måste vara stans minsta scen. Kanske till och med landets minsta?

Men trots endast 50 platser presenteras här ett mycket varierat musikprogram. Under hösten 2011 firade Almamia, som drivs av en ideell förening, sitt femårsjubileum. Då beslutade man sig för att satsa på en ny mer lätt-tillgänglig hemsida. Uppdraget gick till undertecknad som fick ett par veckor på mig att göra den första varianten. Så det här är den första webben jag gör på uppdrag sedan jag 1995 gjorde min första webbsida åt Society for News Design/Scandinavia.

Att det var så viktigt att komma igång var därför att vårprogrammet snabbt skulle ut och att försäljningen av biljetter överlåtits åt en Entré Sundsvall, som säljer det mesta i biljettväg. (Inom parentes kan jag väl berätta att jag var med och startade Entré Sundsvall och satt i dess styrelse de första åren. Det var ett samtal mellan mig och orkesterledare Stig Robertsson som gjorde att vi tog initiativ till det som blev Entré Sundsvall. ReklamMakarna,numera Frostings kommunikationsbyrå

Stenstansdagarna 2011: Sundsvalls Nyheter producerar Stenstanstidningen

Stenstansdagarna genomförs även i år, kommunen blir huvudman och det blir tredje året för denna stadsfest som i år genomförs den 2-4 september.

Ett av mina projekt under 2009 och 2010 har varit Stenstansdagarna. En ny stadsfest i Sundsvall med utgångspunkt i Sundsvallsbranden 1888. Denna stadsfest har ett historiskt perspektiv och Sundsvalls Tidning publicerade en tidning med typografi från slutet av 1800-talet och i broadsheet, det format som gällde på den tiden. Jag var projektledare för tidningen och Annalena Persson redigerade.

Tidigare i vår kom beskedet att Stenstansdagarna inte skulle genomföras under 2011. Men nyligen kom ett nytt och positivt besked. Det blir Stenstansdagar även i år.

Kommunen blir huvudman och projektledare är Malin Berglund.

Även i år är jag projektledare för Stenstanstidningen, men i år blir det Sundsvalls Nyheter som trycker tidningen.

Läs mer på Stenstansdagarnas webb och på Facebooksidan.

Stenstanstidningen 2009

Stenstanstidningen 2009

Jo, det var ju inte så länge sedan ST gick över till tabloid, men man glömmer fort. Häromdagen hörde jag följande kommentar från en ST:läsare på flyget från Sundsvall: ”Tur att dom gjorde den här tidningen mindre. Tänk vad jobbigt det var att läsa den förut, den täckte ju hela frukostbordet.”

• Under hösten 2010 hade jag och Katarina konstutställning på Almamia i Sundsvall. Läs mer om det på ST.NU och på www.2hearts.nu.

• Naturligtvis var jag under hösten på Tidningsutgivarnas Branschdagar i Stockholm och SNDS-kongressen i Oslo och lämnade ett antal rapporter därifrån.

Kontakt: svenake.bostrom@gmail.com

Den 12 – 13 maj höll SNDS (Society for News Desing Scandinavia) sin kongress i Stockholm.

Eftersom jag satt i organisationskommittén för kongressen så blev det en hel del planeringsjobb på fritiden under vintern och våren. Det blev ett spännande event på temat ”Make a difference!”

På SNDS Facebook-sida har vi publicerat en del bilder.