Mina aktuella föreläsningar i höst

–––– Strejken som blev demokratins genombrott ––––
Körsångare blev ofrivillig strejkledare

Sundsvallsstrejken var den första stora arbetskonflikten i Sverige. Året var 1879. Den kom att omfatta så gott som alla sågverksarbetare i Sundsvallsdistriktet. Med militärmakten i ryggen tvingade arbetsgivarna dock arbetarna tillbaka utan ett öre mer i ersättning. I ett längre perspektiv blev strejken däremot av stor betydelse. Föreningsvana frisinnade, nykterister och frikyrkliga hade stor betydelse för demokratins och arbetarrörelsens framväxt i landet.

Isak Boström i sångkören i Vapelnäs.

–––– De svenska dagstidningarnas uppgång och fall ––––
– från Alfwar och Skämt till Njus.me

I mitten av 1800-talet växte den ena efter den andra dagstidningen fram. Hur gick det sedan och varför? Här tittar vi på dagspressens spännande historia och förklarar när och varför kräftgången började.

• Därför startades dagstidningarna på 1800-talet.
• Teknisk revolution två gånger på kort tid.
• Tidningarnas guldålder.
• Striderna kring den nya tekniken.
• Tidningarnas trovärdighet
• När försvinner papperstidningarna?
• Så här ser morgondagens nyhetstjänst ut.

–––– SKRIV FÖR LIVET! ––––
Alla har något att berätta

Du borde skriva en bok och berätta om ditt liv!
Kanske har du själv sagt det när du hört någon berätta om sina spännande upplevelser. Eller är det möjligen du själv som fått den uppmaningen?

Det finns utan tveckan gott om bokidéer ute i landet, och säkert många påbörjade manus i en och annan skrivbordslåda. Då är det värt att notera att det aldrig varit så lätt som idag att skriva och ge ut en bok. Och antalet böcker som publiceras ökar varje år!

Låt dina medarbetare eller medlemmar få chansen att leva sin dröm, att ge ut sitt liv som bok. Eller att förverkliga drömmen om den där romanen eller deckaren som snurrat länge i huvudet. I den här föreläsningen får deltagarna handfast vägledning i konsten att skriva ett bra manus och att få boken tryckt. Från ax till limpa helt enkelt!

–––– WWW – Wår Wisuella Werklighet ––––
– 20.000 intryck varje dag

Vi bombarderas dagligen av tusentals intryck i ord och bild. En del bilder får oss att skruva på oss av obehag, andra väcker nyfikenhet och vissa lockar till skratt. I den här föreläsningen bjuder jag på alla varianter. Kanske kommer du att se annorlunda på omvärlden efter den här presentationen. Eller åtminstone bli mer uppmärksam på alla tokigheter och udda grepp både i text och bild.

–––– Att leva med hål i huvet ––––
En journalists bekännelse 

Personliga reflektioner kring upptäckten av ett dolt handikapp. Vad händer när man får ett sådant besked i 60 årsåldern? Hur hade livet varit om jag fått det beskedet i tonåren? Hade jag missat alla fantastiska saker jag fått vara med om när jag tog för mig av livet och bland annat rest världen runt som föreläsare.
I denna föreläsning berättar jag om den chockerande upptäckten av en stor cysta i hjärnan som tränger bort en stor del av minnescentret. Jag reflekterar över hur det skulle ha varit om jag fått detta besked i tonåren. Men jag gjorde som humlan, det sägs ju att den egentligen inte kan flyga, men den vet inte om det så den flyger ändå. Och flög det gjorde jag med besked, över flera världsdelar och genom många spännande projekt i mediebranschen. Beskedet om cystan väckte naturligtvis även de existentiella frågorna till liv. 

–––– En mycket populär stadsvandring nu tillbaka! ––––

En vandring i brandens spår
Berättelsen om Sundsvallsbranden 1888
– den största brandkatastrofen i landets historia

Följ med på en stadsvandring i spåren av Sundsvallsbranden 1888. Författaren av boken ”Den tändande gnistan”, Svenåke Boström, tar oss med på en spännande vandring i brandens spår. 
Från platsen där branden startade följer vi det dramatiska förloppet ner genom staden. Berättelsen illustreras på varje plats med bilder från dagarna före och efter branden. Vandringen tar cirka en timme. Start vid statyn på stora torget.

Skicka förfrågan om vandring för förening, företag eller annan grupp till svenake.bostrom@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.