Svenska Dagbladet uppmanar till pratsamhet

Ett lustigt sammanträffande, men naturligtvis roligt, att jag inte är ensam om de här tankarna. När jag i läste dagens SvD (2018.11.19) så har de en artikel på exakt samma tema som jag publicerade 16 november. Nämligen en uppmaning till mer pratsamhet. Man hänvisar till ny forskning som till och med visar att småpratet, på bussen, i tunnelbanan eller affären gör att vi mår bättre.

I ingressen till artikeln skriver tidningen:
”Bry dig om dina vänner, engagera dig i frivilligarbete och småsnacka med folk på stan. Så lyder forskarnas råd för att öka chansen till ett långt liv.”

Artikeln är skriven av Agneta Lagercrantz och hon skriver bland annat:
”Det som överraskat forskare är att också svagare sociala band är viktiga för fysisk hälsa och ett långt liv. Den amerikanska psykologen och ensamhetsforskaren Julianne Holt-Lunstads råd är att ta vara på ögonblick av kontakt i vardagen. Prata med någon bredvid dig på bussen eller tåget, stanna och byt några ord när du möter grannarna. Och glöm inte ögonkontakt och ett leende på vägen.”

I artikeln förmedlar också Agneta Lagercrantz nio handfasta råd för att bryta ensamheten, skapa bättre relationer och odla ny.
Läs hela artikeln här:

Så bryter du ensamhet – och odlar relationer

Tidningen kommer också att publicera fler artiklar i ämnet och dem samlar man här.

Nu ska det genast erkännas att den här diskussionen kring ensamhet inte är helt ny. Det är ju till och med så att i Storbritannien har man en ensamhetsminister. Så där har man verkligen tagit frågan på allvar.  I somras lyfte KD-politikern Jacob Forssmed frågan i en debattartikel i DN, 2018.07.09 och uppmanade den svenska riksdagen att även här ta frågan på allvar.

”Att bekämpa ensamheten och dess förödande konsekvenser måste nu bli en gemensam och högt prioriterad uppgift i vårt samhälle,” skrev han, och hänvisade till forskningen som visar att ofrivillig ensamhet kan vara en lika stor riskfaktor till för tidig död som rökning.

Svenska Dagbladet 2018-11-19

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.