Ensamhet eller pratsamhet

Jag skrev i mitt förra inlägg om Anna-Carin Abrahamssons debattartikel i tidningen Dagen. Hon avslutade med några goda råd. Det första löd:
”Släpp ditt ego – börja engagera dig i andra människor. Ställ frågor. Var nyfiken – men framför allt – öva dig i att lyssna.”

Där finns nog nyckeln till en dal av svaret för att bryta ensamheten. Jag har lyckan att bo tillsammans med en kvinna som har en otrolig förmåga att lyssna till vänner som vill prata av sig. Att lyssna och känna empati och engagemang. Tyvärr har det väl blivit lite för mycket ibland så hon varit tvungen att säga ifrån. Man orkar inte lyssna till hur mycket elände som helst dag efter dag.

Jag är medveten om att jag själv tidigare varit allt för pratsam och en dålig lyssnare. När man är starkt engagerad i många olika saker, sånt man verkligen brinner för, då kan man prata hur mycket som helst. I alla fall jag. Och tack och lov får jag utlopp för det bland annat genom att hålla föreläsningar. Men vad är det bästa med varje föreläsning? En massa beröm och tack efteråt? Jo, det är kul så klart. Men det roligaste är en mängd frågor på den avslutande frågestunden. När jag väckt ett intresse och när åhörarna vill veta mer.

När jag vaknade upp över detta att jag måste bli en bättre lyssnare ändrade jag mitt beteende, både hemma och i andra sällskap. Jag träffar ju ofta människor som har ett lika starkt engagemang som jag för olika frågor. Då gäller det att försöka lyssna mer än man pratar. Som någon sa lite skämtsamt ”Vi har två öron och en mun – lär dig lyssna dubbelt så mycket som du pratar”.

Det kan naturligtvis vara en prövning när man hamnar tillsammans med någon som pratar oavbrutet. Då brukar jag vid första bästa inandning från den personen bryta in med en fråga till en tredje person i sällskapet. Ett bra sätt att bryta mönstret. Att ge röst åt dem som ofta sitter tysta.

Tyvärr finns det ju avskräckande exempel ute bland världens makthavare när det gäller att inte lyssna till befogad kritik. Värst i den ligan är nog han som kallas världens mäktigaste man.

Wolfgang Hansson, nyhetskolumnist i Aftonbladet, skrev nyligen om president Trumps taktik att snabbt sparka de medarbetare som inte håller med honom. Dessutom innehar Trump själv rekordet i Fake news. ”Den största spridaren av fejknyheter är Trump själv. Enligt Washington Posts databas har Trump uttalat mer än 5.000 lögner sedan han tillträdde som president”, skriver Wolfgang Hansson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.